Een historische synchrokolom bij Electrabel
Wie de Electrabel-vestiging in Kallo bezoekt, wordt in de inkomhal aangenaam verrast door een stukje industrieel erfgoed: een zogenaamde ‘synchrokolom’ uit de jaren 1920. Een dergelijke meetopstelling werd gebruikt om twee elektriciteitsnetten veilig met elkaar te koppelen. Hugo Koens (Electrabel) en Jan Verhelst (ex-ATEA) gingen op zoek naar de geschiedenis van deze historische synchrokolom en publiceerden nu een artikel over hun bevindingen.
De synchrokolom blijkt afkomstig uit de elektriciteitscentrale van Aalst. Nadat het toestel daar buiten dienst werd gesteld, kwam het eerst terecht in het trainingscentrum van Aalst. Toen Electrabel besliste om de activiteiten van dit centrum naar Kallo over te brengen, kon instructor Gino Weemaes zijn oversten overtuigen om ook dit stukje industrieel erfgoed te verhuizen. Daar staat het toestel nu opgesteld als blikvanger in de inkomhal.
Hoewel uit catalogi blijkt dat ATEA dergelijke synchrokolommen produceerde, kon het toestel van Electrabel niet met zekerheid aan het Antwerpse bedrijf worden toegeschreven. Het toestel werd in de loop der jaren overigens gerestaureerd, waarbij een van de meters vervangen werd door een exemplaar van Simens.
Lees het volledige artikel op de website van de vrienden van het ATEAmuseum.
been blogging for? you make blogging look easy.
The full look of your site is great, let alone the content material!
You can see similar here sklep internetowy
you made blogging glance easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content material!
You can see similar here dobry sklep